2-daagse masterclass beeldgrammatica en fileren

Deze training kost voor 2 dagen: € 395,- p.p. (excl. btw)

of € 300,- p.p. voor dag 1 (excl. btw)

Koffie/ thee/ frisdrank en een heerlijke lunch zijn inbegrepen.

Aantal deelnemers

Onbeperkt. Voor dag 2 kunnen 6 cursisten hun werk ter beoordeling inleveren. Wie het eerst komt, het eerst maalt!

Wanneer?

Dag 1: vrijdag 14 november 2014, 10.00-18.00 uur

Dag 2: zaterdag 15 november 2014, 10.00-18.00 uur

 Waar?

Amsterdam (exacte locatie volgt)

 

Inhoud

Dag 1: Masterclass Beeldgrammatica

 

A movie is not about what it is about, but it is about HOW it is about what it is about!

Onze wereld en onze taal bestaat uit allerlei tekens met een bepaalde betekenis, ontstaan uit een traditie of afspraak. Ook in de beeldtaal kennen we deze afspraken. Beeldgrammatica is de belangrijkste bouwsteen voor elk journalistiek item, elke opdrachtfilm/ bedrijfsfilm of speelfilm.

Op deze dag zien en ervaren we via spectaculaire voorbeelden hoe die beeldgrammatica op ons inwerkt. Wat krijgen we onbewust mee van vorm? Een tip van de sluier: we ervaren van alles, zonder dat we door hebben hoe dat komt. Maak je op voor de verborgen verleiders van Hollywood!

Kijk voor een eerste indruk naar:

https://www.youtube.com/watch?v=lbnTDbA8v38
https://www.youtube.com/watch?v=U5sAAJbU4UI

 

Dag 2: Masterclass Fileren met Gert

 

Hoe kijk je tegen je eigen werk aan? Valt er (bij) te leren? Kan het sterker? Efficiënter? Verhalender? Meeslepender? Overtuigender? Wil je eens een kritische, deskundige en een zowel creatieve als pragmatische blik op je werk van buiten je directe werkomgeving of werkveld aanhoren?

Of ben je geboeid of verveeld door een bepaald (niet door jouzelf gemaakt) programma en wil je wel eens weten hoe dat komt?

 

Voor de inspirerende training Fileren met Gert kun je je eigen werk inleveren en tijdens de training onder de loep (laten) nemen.

Dat eigen werk mag van alles zijn: korte (nieuws)items, bedrijfsfilms, reportages, filmpjes voor het internet, zolang het bewegend beeld is. Als je geen eigen werk hebt, kun je desgewenst ook ander materiaal inleveren, van iets dat je boeide of juist niet boeide.

 

Hoe werkt het?

Het item/programma wordt vooraf in Avid ingeladen en tijdens de cursus gaan we het gezamenlijk fileren. Dat wil zeggen: we bekijken een onderwerp eerst en gaan dan vervolgens (vaak shot voor shot) klassikaal dieper in op allerlei zaken.

Aan bod komen:

–          kadrering (hoogte camera, lensgebruik, camera bewegingen, etc.),

–          gebruik van tekst bij beeld

–          volgorde en lengte van shots

–          gebruik van geluid, talking heads en graphics

–          de spanningsboog

–          découpage (welke shots draai je ter plekke)

–          montage-effecten

–          etc.

Kortom, alle tools die je als filmer/editor hebt om je verhaal te vertellen. Kwartjes uit de beeldgrammaticatraining vallen dan heel duidelijk op hun plek; daarom werkt de combinatie van deze twee masterclasses zo goed.De analytische blik die je je in de beeldgrammaticatraining eigen hebt gemaakt aan de hand van het bespreken van fragmenten van anderen, laten we nu los op je eigen (of andermans) werk. Doel is dat je vooral zelf inziet waar het scherper, efficiënter, spannender en duidelijker had gekund.
Om een indruk te krijgen hoe dit fileren in zijn werk gaat, zie hier een voorbeeld: http://nos.nl/video/350481-het-geheim-van-kony-2012.html

 

Interesse? Mail me.

Of schrijf je rechtstreeks in via filmspiration

 

Share

Comments are closed.