Training Filmen voor Beeldcoaches (a)

Training Filmen voor Beeldcoaches (a)

Maak je dit wel eens mee als je filmopnames maakt:

 • dat de door jou gefilmde leerkracht onverstaanbaar is?
 • dat de film saai lijkt terwijl de les dat niet was?
 • dat je films niet afspelen op een andere computer?
 • dat je te ver weg blijft van de actie of dat je niet goed kunt zien wat er gebeurt?
 • dat je filmbestanden te groot zijn om te versturen?
 • dat de leerlingen te veel aandacht hebben voor jou en de camera?
 • dat je de goede stukken niet achter elkaar gemonteerd krijgt?
 • of dat je camera dingen doet die jij niet wilt?
 • etc.?

Na deze training is dat allemaal verleden tijd!

Doel van de training

Je bent je er na deze training van bewust dat geen enkele situatie – dus ook niet een lessituatie – objectief gefilmd kan worden. Wat je toont is jouw keuze, voortdurend.

In deze training laat ik zien hoe bijvoorbeeld elk camerastandpunt en alles wat je kiest een eigen kleuring geeft aan wat je vertelt. Soms zelfs een heel andere betekenis.

Met vele, vaak frappante voorbeelden maak ik duidelijk dat de invloed van deze vormkeuzes op de betekenis van wat je films heel ver gaat. Je leert zien dat je iemand kunt maken of breken met de manier waarop je alles in beeld brengt.

Zo krijg je ook idee wat er telt bij het in beeld brengen van een lessituatie.

 

Obama zelfverzekerder door standpunt fotograaf    obama rechts 300

Obama in de Volkskrant en vrijwel hetzelfde moment afgebeeld in the Herald Tribune.
Zoek de verschillen!

Hier krijg je een korte indruk van een losse trainings-dag, georganiseerd door Christine Brons.

Filmpje gemaakt door de School voor Beeldcoaching.

 

De training omvat naast een gedeelte over vorm en inhoud ook een deel praktijk en techniek. Als je de inhoudelijke kennis hebt over hoe de manier waarop je filmt invloed heeft op wat je ermee vertelt, begint het natuurlijk pas. Want hoe ga je dan daadwerkelijk filmen en wat moet je daarvoor organiseren en hoe beweeg je je door een klas en waar ga je staan? En hoe zorg je dat leerlingen én leerkracht altijd verstaanbaar zijn? Je gaat zowel in de cursus als tijdens je werk in (les)situaties oefenen met verschillende specifieke manieren van filmen. Deze praktijkoefeningen worden in de training uitgebreid nabesproken. En natuurlijk heb je daarnaast nog het technische gedeelte van het opnemen, opslaan, afspelen op andere computers, bewerken, monteren en versturen, etc.

Voorgeschiedenis

Naar aanleiding van vragen van beeldcoach studenten en in overleg met Christine Brons en andere opleiders van het Collectief Beeldcoaching heb ik deze training ontwikkeld. Komend schooljaar bied ik deze training weer een groot aantal keren aan, verspreid over het schooljaar en over het land. Inmiddels hebben zo’n 100 beeldcoaches de training gevolgd.

Ik organiseer deze training nu voor het 3e jaar en het enthousiasme onder de deelnemers is groot. Getrainde beeldcoaches geven aan veel doelgerichter te filmen, met een vrij gevoel over de aanpak. Daarnaast voelen ze zich ook veel zekerder qua techniek.

1e groep samengevoegd  

 

Er zijn een paar opties aangebracht in het te volgen aantal dagen (1 dag, 3 dagen of 4 dagen).

Dag 1 – Inspiratiedag

We kijken o.a. naar filmfragmenten van collega-beeldcoaches. We analyseren de voor- en nadelen van verschillende manieren van filmen. Denk aan vragen als: waar ga ik staan – wat doet camera-hoogte – welk kader kies ik? – wat doet tegenlicht – hoe krijg ik alles verstaanbaar? – welke camera instelling kies ik? HD? manual Focus? MP4? En film ik en profil of en face?

Je gaat inzien dat de vorm (hoe je gefilmd hebt) zeer bepalend is voor wat jij – en de leerkracht! – allemaal voelt en denkt tijdens het later bekijken van de filmbeelden. Je krijgt allerlei praktische tips om het filmen zelf gemakkelijker en effectiever te maken.

Naast vorm en inhoud omvat de training ook praktijk en techniek. Hoe ga je te werk met scherpte en andere instellingen, “auto-” of handmatig ?

De dag wordt afgesloten met het opgeven van een aantal softwareprogramma’s die je voor de tweede cursusdag gedownload en geïnstalleerd moet hebben.

 

Dag 2

Op deze dag gaan we vooral in op een andere, effectieve(re) manier van filmen. Daarnaast behandelen we de techniek van de camera.

 • Bekijken van verschillende – door mijzelf gemaakte – opnamen van twee reguliere lessituaties (op een ‘makkelijke’ en een ‘moeilijke’ school) en het vergelijken daarvan met jullie eigen filmbeelden.
ossenzijl splitscreen 300 De manier van filmen (zoek de camera in het plaatje) en het resultaat

 

 • Ook laat ik je zien hoe je gemakkelijk(er) los uit de pols kunt filmen en wat dat aan camerastandpunten en shots oplevert.
 • Oefenen van verschillende soorten shots (rijder op stoeltje, lopen, uit de hand inzoomen, etc.) Je werkt ter plekke met je eigen videocamera.

Op de tweede dag worden de volgende handige – en voor je werk onmisbare – tools besproken:

 • algemene en praktische technische instructie over verschillende camera’s, hardware en softwareprogramma’s.
 • de juiste instellingen van je camera.
 • wat is SD en HD. Hoe goed zie je de verschillen?
 • wat zijn goede beeldformaten om in te draaien en waarom?
 • aan welke technische eisen dient een laptop te voldoen?
 • aan welke technische eisen dient een externe harddisk te voldoen?
 • etc.
 • (alles dus wat je altijd al had willen vragen maar nooit had gedurfd…..)

Zelfs deze vaak technische materie wordt zeer inzichtelijk en voor iedereen behapbaar gemaakt.

2e groep samengevoegd 300

Na elke dag krijg je een aantal overzichtelijke hand-outs mee naar huis, waar je de behandelde theorie nog eens in kunt nalezen.

Aan het einde van deze tweede dag krijg je uitleg van de filmopdracht die je in de tussentijd tussen dag 2 en dag 3 gaat maken.

Dag 3

Op de derde dag bespreken we de door jullie gemaakte opdracht. We kijken of je de theorie van de eerste twee dagen hebt kunnen integreren in je eigen filmwerk – en of het eventueel nog beter zou kunnen. We fileren en analyseren daartoe andermans en eigen werk. Wat voor invloed hebben je keuzes in het filmen op dat wat er op de film te zien is en wat het oproept?

 

Wat betreft de techniek komen op de derde dag alle aspecten en tips & trics aan bod die gaan over de fase nà het filmen:

 • hoe laad je de gedraaide shots in op een computer of laptop en hoe sla je ze op een inzichtelijke manier op?
 • wat zijn goede afspeelprogramma’s voor zowel Mac als Windows. Hoe kun je hierin makkelijk en snel navigeren zonder steeds je muis te moeten gebruiken?
 • hoe comprimeer je originele of gemonteerde filmfragmenten zodanig dat je ze kan versturen via bv. WeTransfer of opslaan op USB?
 • en hoe bouw je ze zodanig om dat ze overal afspelen?

Al de behandelde techniek wordt ter plekke geoefend op je eigen laptop. Aan het einde van de dag krijg je nog één opdracht mee.

groep 3 samengevoegd 300

Dag 4

Op deze dag gaan we in op montage en montagesoftware en leer je een 3-tal handige montage-tools die je in je praktijk als beeldcoach kunt inzetten.

 • hoe kun je gemakkelijk de juiste stukken selecteren en achter elkaar monteren in gratis software voor zowel Mac als Windows?
 • hoe voeg je goed verstaanbaar maar los (!) opgenomen audio toe aan je film? Dit is een enorme winst in het goed kunnen bespreken achteraf!
 • hoe kun je een splitscreen effect creëren? Dit maakt de bespreking achteraf vooral weer inzichtelijk voor jouw beeldcoach.

audio gecropped

De vierde dag bespreken we ook de laatste opdracht en kijken we of je de verbeterpunten hebt kunnen doorvoeren. Ook is hier weer een ‘spreekuur’ waar je jouw specifieke technische problemen aan mij kunt voorleggen (en die we dan natuurlijk gezamenlijk oplossen).

Dus na deze dagen: nooit meer problemen met afspelen, nooit meer problemen met een onverstaanbare leerkracht, nooit meer problemen met shots die te veraf zijn of waarin je net niet ziet wat er gebeurt, etc. Kortom, nooit meer problemen eigenlijk…!

Voor diegenen die deze training al gevolgd hebben is er nu een Vervolgmasterclass (b). Klik hier voor meer info

Prijs, duur, data en locaties.

Prijs van dag 1, de inspiratiedag: €150,- p.p.
Prijs van de 3 vervolgdagen: €625,- p.p.
Prijs van de 4-daagse gehele training: € 725,- p.p.
Vrijgesteld van btw.

Deze prijzen zijn inclusief de heerlijke uitgebreide lunch van Monique Bakker. Koffie, thee, fris en versnaperingen gedurende de hele dag.

maaltijd 300

Aan het einde van elke dag ontvang je hand-outs en aan het einde van de training ontvang je een certificaat

De cursusdagen duren van 10.00 – 16.30

 

 

 

 

 

 

Omdat een enkeling dag 1 al gevolgd heeft via zijn opleider geef ik een aantal opties die je aan kunt kruisen op het inschrijfformulier.

 • Optie 1: je volgt dag 1 en kijkt vervolgens of je je wilt inschrijven voor de aansluitende training. Prijs €150,-
 • Optie 2: je schrijft je direct in voor de complete training (deze optie geeft je een korting van €50,- op de trainingsprijs) Prijs € 725,-
 • Optie 3: je hebt dag 1 eerder gevolgd en schrijft je in voor de aansluitende training. Prijs € 625,-

Klik hier voor het inschrijfformulier.

 

Trainingsdata en locaties:

Op een nog nader te bepalen locatie in het noorden van het land.

Dag 1: vrijdag 16 september 2016

Dag 2: vrijdag 4 november 2017

Dag 3: vrijdag 13 januari 2017

Dag 4: vrijdag 10 maart 2017

 

  

 

Op een nog nader te bepalen locatie in het midden van het land.

Dag 1: vrijdag 23 september 2016

Dag 2: vrijdag 11 november 2016

Dag 3: vrijdag 20 januari 2017

Dag 4: vrijdag 17 maart 2017

 

  

 

 

Op een nog nader te bepalen locatie in of rond Amsterdam.

Dag 1: vrijdag 30 september 2016

Dag 2: vrijdag 18 november 2016

Dag 3: vrijdag 27 januari 2017

Dag 4: vrijdag  21 april 2017

 

  

 

Op een nog nader te bepalen locatie in of rond Den Bosch.

Dag 1: vrijdag 7 oktober 2016

Dag 2: vrijdag 25 november 2016

Dag 3: vrijdag 3 februari 2017

Dag 4: vrijdag 7 april 2017

  

 

Op een nog nader te bepalen locatie in het zuiden van het land.

Dag 1: vrijdag 14 oktober 2016

Dag 2: vrijdag 9 december 2016

Dag 3: vrijdag 10 februari 2017

Dag 4: vrijdag 14 april 2017

 

Klik hier voor het inschrijfformulier.

 

Mocht je nog vragen hebben: mail of bel mij en ik stuur je met alle plezier aanvullende informatie.

 

Gert de Graaff

mobiel: 06 551 634 85

mail: gert@gravioli.nl

 

 

Share